Hoe werkt doneren op Firestarter?

Hoe gaat het doneren aan een campagne op Firestarter werken wanneer het platform gelanceerd is? Dit artikel geeft een overzicht van hoe doneren op Firestarter zal werken. We lopen je er doorheen voor een algemeen beeld, en gaan iets dieper in op de details van de bijdragen aan het platform zelf.

Op Firestarter doneer je vanaf een campagne pagina. Je kunt de campagne bereiken vanaf Firestarters homepage, of misschien kom je er terecht via een directe link die je ontvangt als deel van de outreach voor de campagne zelf. De homepage toont een selectie van campagnes op Firestarter waar je doorheen kunt scrollen. Daarnaast kun je zoeken naar een specifieke campagne of op zoektermen en tags. Tags zijn er voor thema’s, zoals klimaatstrijd, anti-racisme of kraken, maar ook voor verschillende soorten campagnes, zoals acties of kortlopende projecten, langlopende projecten, of werkers coöperatieven.

Op de campagne pagina staat allerlei informatie over de campagne, waaronder het doelbedrag en de tussenstand. Sommige campagnes zullen ook zogenaamde “stretch goals” tonen, aanvullende activiteiten die ze willen ondernemen als ze meer geld binnenhalen dan het doelbedrag. Vanaf deze pagina kun je ook gemakkelijk naar het profiel van de campaigner kijken, wat voor groep dit is, wat voor eerdere campagnes ze hebben gedaan.

Op de campagne pagina staat een grote “doneer” knop. Als je daarop klikt, kom je bij een nieuw scherm. Daar vul je in hoeveel je gaat doneren aan de campagne die je wil steunen. Daaronder staat een knop met een slide-optie waarin je aangeeft welk percentage van je donatie je nog toevoegt om het platform zelf te ondersteunen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel je aan Firestarter zelf wil bijdragen. Deze bijdrage wordt bij je bijdrage opgeteld, net als hoe btw wordt berekend. De bijdrage gaat dus niet af van je donatie aan de campagne; als je invult dat je €10,- doneert, dan krijgt de campagne €10,-. Campagnes zullen dus altijd precies in de gaten kunnen houden hoeveel er aan hun is gedoneerd zonder onverwachte kosten achteraf. Kies je er voor om 10% over die donatie aan het platform te geven, wat €1,- is, dan betaal je in totaal €11,-. Daarvan gaat €10,- naar de campagne die je uitgekozen hebt en €1,- naar het platform zelf. Deze slider voor bijdragen aan Firestarter zelf staat normaal op 10%, je kunt deze omhoog of omlaag bijstellen naar jouw eigen gewenste percentage. Op het begin houden we wel een minimum aan van 5% bijdrage, zodat we het platform draaiende kunnen houden.

Bij het afronden van je donatie kies je ook de gewenste betaalmethode. Op Firestarter kun je initieel betalen met Ideal, Mollie, Paypal en Credit Card. Naast de donatie aan de campagne en de bijdrage aan Firestarter, zijn er ook transactiekosten. Deze kunnen verschillen per betaalmethode, maar vallen doorgaans tussen de 7 en de 30 cent per betaling.

Als je bij het doneren niet bent ingelogd op Firestarter kun je bij het doneren alsnog kiezen om in te loggen of een account aan te maken. Dit zijn vrijblijvende mogelijkheden, je kunt ook doneren zonder account. Als donateur met een account blijf je gemakkelijker op de hoogte van campagnes die je steunt, en van campaigners die je steunt, ook wanneer ze een nieuwe campagne starten. Ook kun je gemakkelijker je eigen donaties overzien en ben je goed te bereiken bij toekomstige acties en oproepen vanuit Firestarter.

De bijdragen aan Firestarter zelf

We willen de bijdragen aan Firestarter zoveel mogelijk laten werken als vrije donaties. Daarom werken we met een aanpasbare slider waarop je zelf invult hoeveel je aan ons bijdraagt. In ons andere politieke werk zien we dat mensen, vooral in de beweging, gul zijn en positief reageren op de mogelijkheid om vrijblijvend hun eigen bijdrage te bepalen. Dit is ook een belangrijke aanname in crowdfunding, en we zien dat het werkt! Daarnaast staat zulk beleid diversiteit en een soort grassroots herverdeling toe. Donateurs die weten dat ze het kunnen missen, kunnen een groter deel bijdragen van de steun die direct naar het platform van Firestarter gaat. Donateurs voor wie dit moeilijker is om op te brengen kunnen dit laten en vooral het directe doel steunen waar ze achter staan.

Bijdragen aan Firestarter worden gebruikt om alle kosten te dekken voor het gehele platform. Het kost erg veel werk om een crowdfundplatform te laten draaien en door te ontwikkelen. Daaronder vallen diensten zoals hosting, maar ook software, materiaalkosten zoals drukwerk, en het loon van de werkers.

Omdat een jong platform nog niet veel financiële speelruimte heeft, houden we een minimum aan voor bijdragen aan het platform zelf. Mettertijd willen we kijken hoe we die minimumbijdrage meer kunnen openmaken. We denken bijvoorbeeld aan acties waarbij de slider verder omlaag kan, voor bepaalde type campagnes of tijdelijke acties, zoals politieke themamaanden. Firestarter zal in geen geval winst gaan maken. We zullen zo transparant mogelijk zijn over ons financieel beleid. Als Firestarter meer geld binnenhaalt, dan gebruiken we dat voor het uitbreiden van de diensten en functies van het platform. Daarnaast kijken we naar manieren om dit geld terug in de bewegingen te steken.

Hopelijk geeft dit een goed vooruitzicht en wat duidelijkheid. Laat ons het weten als je opmerkingen of vragen hebt!